söndag 11 juli 2010

My Angel By Grandma Coat

Okej, här kommer den nu...beskrivningen på hur min mamma gjorde "My Angel By Grandma Coat" till lillpinglan.


Tyvärr hade hon ju inget mönster, som jag redan nämnde, men jag skall försöka beskriva steg för steg hur hon gjorde.


Hon började med att ta modell av en kappa som sitter bra på lillpinglan (den är i storlek 98/104 cm).

Den ser ut såhär:
(och har måtten... bredd i nedre kant: 47cm, midje bredd: 34cm, under arm bredd:33cm, axelbredd: 27cm)


Hon började med bakstycket (brydde sej inte om kappans skärningar utan koncentrerade sig endast på "profilen".

1.Hon knäppte kappan och bredde ut den med ryggstycket uppåt så att hon såg bredden på kappan. Så virkade hon luftmaskor tills hon fått samma bredd som kappans bakstycke nertill (+ ett par maskor extra för sömsmån).

(Virkinstrultionerna är lånade härifrån http://goto.glocalnet.net/anselan/mallar/Virkbes.pdf )
2.Sedan fortsatte hon att virka fasta maskor i luftmaskorna och fortsatte varje varv på det sättet. Eftersom coaten (och kappan) är lite A-formad så tog hon in en maska i var sida med ca 2,5 cm:s mellanrum. (När du "tar in" så vänder du helt enkelt och börjar virka åt andra hållet trots att "varvet" inte egentligen är slut. ) Hon jämförde hela tiden med kappan så att virkningen följde kappans form.


3. När hon virkat så långt att hon kommit upp till ärmhålan tog hon in 3 maskor i var sida första varvet och 2 maskor i var sida de näst påföljade 3(4) varven. Sedan virkar man "rakt upp" tills det blir dags för halshålet.

4. Räkna då ut mitten av virkningen och mät ut 5-6 maskor åt var sida som du lämnar "orörda" (så att 10-12 maskor i mitten bildar halshålets mitt. Virka en sida åt gången så att den sneddar ut mot axeln (endast 3-4 varv).

5.Virka sedan framstyckena på samma sätt men i "halvor" som går ca 3-4 cm omlott, dvs "på varandra" för att ge rum för knappfäste och knapphål!


6. Knapphålen görs så att man efter att ha virkat ca. 3 maskor från kanten hoppar över ca 5 maskor (beroende på hur stora knappar man valt, våra var ca 2 cm i diameter) och i stället virkar 5 luftmaskor och sedan virkar den sjätte maskan som fast maska i nästa maska efter de överhoppade maskorna.7. När du virkat bakstycket och framstyckena kan du sy ihop/eller virka ihop styckena i axelsömmara (från avigsidan).

8. Ärmarna har virkats så att mamma börjat med luftmaskor till hon fick samma bredd som ärmens nedre kant (+ ett par maskor för sömsmån). Så har hon virkat fasta maskor rakt upp i 7cm. Sedan har hon med 2 cm mellanrum virkat 2 maskor i varvets första och sista maska för att bredda virkningen/ärmen. Detta har hon gjort till ärmhålans början (mät att ärmen har rätt längd, (på en mot sidan rakt utstucken arm) ...från handled till armhåla, och sätt gärna till ett par cm för uppvikning/tillväxt så blir inte ärmen för kort genast din lilla pärla växer några cm).
9. Börja sedan ta in virkningen i kanterna genom att ta in 2 maskor i början och slutet av varje varv så att ca 8-10 maskor kvarstår mitt på "bågen". Bred ut de ihopsydda bak-och framstyckena till ett stort stycke så att du tydligt kan se skärningen där ärmens axelsöm skall passa in och anpassa virknigen enligt den!10. Virka eller sy ihop ärmarna med fram- och bakstyckena (från avigsidan, förstås;)!

Nu äterstår krage, slaf bakpå, knappar och fickor!11. För att virka kragen "plockar du upp" maskor kring halshålet och virkar fasta maskor tills kragen nått önskad höjd.
12. Slafen är virkad "på liggande" dvs. den är 4-5 cm bred men 17cm lång. Börja alltså med 7-9 luftmaskor och virka sedan fasta maskor tills stycket mäter 17cm. När slafen är klar kan du virka runt hela stycket så blir kanterna snyggare!

13. Knapparna börjas med 3 luftmaskor. Sedan virkar du ihop nästa maska med den första maskan (så att det bildas en liten cirkel) med en fast maska och börjar virka "i cirkel" så att du virkar 2 maskor i en maska, sedan en maska i nästa och igen 2 maskor i nästa osv. tills du har en cirkel som är lika stor som knappen du valt. (Det behövs 5 knappar till kappan) .

14. Sedan börjar du minska så att du virkar en fast maska i varannan maska tills knappen är invirkad i "påsen". OBS! pilla in knappen i "påsen" innan den är för liten! ;) När knappen är invirkad, så ta av tråden i ordentlig längd och dra igenom sista maskan ...så har du tråden att fästa knappen i kappan med senare!
15. Innan du syr dekorationssömmarna kan du gärna virka runt kappans kanter, så hålls den snyggare och vill inte "krulla ihop sej" så lätt! =)

16. Virka 2 rektanglar i önskad storlek till fickor (Lillpinglans mäter ca 10 cm på brädden och 9 cm på höjden. Virka runt fickorna och sy fast dem på framstyckena i önskad höjd!

Dags att sy dekorationssömmarna!
17. Sy långa raka stygn (i önskag färg) över sömmen där ärmarna möter fram- och bakstycke samt i midjelinje!

18. Sy fast slafen bakpå och knapparna framtill och på slafen!
19. Brodera önskad text på ryggen med kedjestygn.FÄRDIG!

Hoppas att du blev nöjd och belåten med din nya kreation! =)

OBS! Om du har frågor så "feel free" att ställa dem , så skall jag efter bästa förmåga försöka svara/konsultera min kära mamma!

Till alla er som frågat om hon kan göra på beställning: Hon funderar ännu (hon har nämligen ganska mycket på gång utöver sitt jobb och håller just nu på med en beställning)... men ni kan fritt göra önskemål i kommentarsfältet (på färgkombinationer och storlek) så meddelar jag här på bloggen när/om en sådan blir klar så får vi se hur vi gör sen! ;)

Kram till er alla, och Tack för alla fina kommentarer!!=)

6 kommentarer:

 1. Hej! Och tack för beskrivningen! :)
  Nu ska jag diskutera med min mamma....
  Vad är det för garn som ni använde och hur många nystan for det till hela jackan?

  Tack för inspirationen du ger! Du har blivit en favorit! :)

  h. Kajsa

  SvaraRadera
 2. Hej Kajsa!
  Tackar så hjärtligt för de fina orden! =)
  Garnet Var Novita Cotton Deluxe och det gick åt 12 nystan. Lycka till!...och håller tummarna att din mamma vill ta sej an uppgiften och finner den lika rolig och tillfredsställande som min kära mamma gjorde! =)

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack så hemskt mycket för tipset! Jag undrar bara vad du hade för slags knappar? Jag har lagt till dig i favoriterna. Ha en fortsatt trevlig vecka! Mvh Linda Från Stockholm

  SvaraRadera
 4. Hej Linda! =)

  Vad roligt, tack för det!
  Jag ska kolla upp med min mamma vilken typ av knappar hon använde, återkommer med det snarast!
  Trevlig vecka till dej med och lycka till med coaten!
  hälsar pinglan
  p.s var kan jag hitta din blogg? :)

  SvaraRadera
 5. Hejsan! Vet inte om du ff är aktiv med bloggen men jag chansar. Tänkte virka den här otroligt fina koftan och undrar om du möjligen vet längden på den? Jag undrar också vilken längd det är mellan ärmhålets början och högst uppe på axeln?
  Mvh AnnaCarin

  SvaraRadera
 6. Wau ! That`s beautiful.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails